Državna smotra u pripovijedanju „Logos 2023.“

5. Državna smotra u pripovijedanju djece i mladih, u organizaciji Kreativnog studija „Logos“, održala se u Varaždinu, 26. travnja u prostorima Arene Varaždin. Pokrovitelj Smotre bio je Grad Varaždin, a kao sponzori uključili su se Vindija, Pekara Mark Q, Slastičarnica Šešet,

Naklada Nika, Katarina Zrinski Varaždin, Znaci Vremena, Profil, Egmont i Jessie’s Event Experience.

Ove je godine organizacijski odbor uz predsjednicu dr. sc. Martinu Hranj napravio iskorak i zahvaljujući sve većoj zajednici pripovjedača, koji svojim iskustvom polaženja Prvog hrvatskog studija pripovijedanja šire ljepotu te drevne vještine diljem Lijepe Naše, organizirao predsmotre u 8 gradova.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu majstorica pripovjedačica Đurđice Dropuljić, Martine Plehan, Gabriele Turk, Densi Radovan, Elizabete Alković, Vesne Grćić, Nine Dokoze i Jasminke Mihoci slušalo je, komentiralo i pohvalilo 95 mladih pripovjedača i pripovjedačica, 49 mentora i mentorica iz 36 škola iz čitave Hrvatske!

Među najuspješnijima istaknuli su se sljedeći pripovjedači i njihovi mentori: 1.r. Hana Stubičan, Čakovec, mentorica Densi Radovan, 2. r. Laura Brežnjak,  Čakovec, Densi Radovan, 3. r. Bruna Krvavica, Velika Gorica, Davorka Facko-Vnučec, 4. r. Anja Bašić, OŠ Šime Budinića, Zadart, Nina Dokoza, 5. r. Lena Bobanović, OŠ Franka Lisice Polača, Zadar, Gabriela Turk, 6. r. PATRICIA ROMIĆ, OŠ Ivane Brlić Mažuranić, Dubravka Payerl, 8. r. Luna Brkljača , OŠ Šime Budinića, Zadar, Nina Dokoza,  srednjoškolci Antonio Lazarić, Frančeska Licul, Daria Bistričić,  Srednja škola Mate Blažine Labin, Amneris Ružić Fornažar.

Lijepo je iz godine u godinu pratiti s koliko žara i emocija djeca vole priče i pripovijedanje, a sudjelovanjem na Smotri ne šire se samo njihove priče, već i se i oni sami uz priče razvijaju cijelim svojim bićem i rastu u bezgraničnoj dječjoj mašti. Cilj Smotre nije natjecanje i pobjeda, nego širenje ljubavi prema pričama i poticanje pripovijedanja od ranog djetinjstva. Sva djeca i mladi pokazali su visoku razinu pripremljenosti i ljubavi prema pričama i pripovijedanju, a svoje dojmove i pripovjedačke vještine imat će prilike dijeliti u svojoj zajednici jer se druženje i pripovijedanje nastavlja njegovati na Dječjoj pripovjedačkoj akademiji LOGOSIĆI koja počinje već sredinom svibnja u više hrvatskih gradova!