6. KOPRIVA ili Konferencija o pripovijedanju

Je li to pripovijedanje uistinu važno?

Piše: Marijana Mrvoš

6. Konferencija o pripovijedanju, u organizaciji Kreativnog studija „Logos“ iz Varaždina, održala se od 25. do 28. kolovoza u Varaždinu na temu Izgubljeno i nađeno i time je pratila ovogodišnju temu obilježavanja Svjetskog dana pripovijedanja.

Na Konferenciji su bili prisutni profesionalni pripovjedači, kazalištarci, odgajatelji, edukatori, knjižničari, dramski pedagozi, i dr. koje drevna umjetnost pripovijedanja privlači i motivira bilo u osobnom ili profesionalnom radu.

Kako je ovo već šesta po redu Konferencija mora da je to pripovijedanje uistinu važno?

Je li pripovijedanje uistinu važno?

A zašto biste o umjetnosti pripovijedanja trebali saznati više obratite pažnju na riječi književnice Ursule K. Le Guin koja kaže da nas rutina svakodnevice odvaja od svijeta a umjetnost je tu kako bi nas izbacila iz te iste rutine. Književnik William Blake nas podsjeća da „kad čujemo glazbu, pročitamo pjesmu ili čujemo priču svijet se otvara. Budemo povučeni unutra ili izbačeni van, percepcija nam se pročišćava.“  Stoga je za našu dobrobit važno uvesti rutinu njegovanja umjetnošću a pripovjedači vas pozivaju da se otvorite za svijet umjetnosti pripovijedanja.

Ali gdje smo ono stali?

6. Konferencija o pripovijedanju kroz tri dana ponudila je sudionicima bogat program. Na rasporedu u petak 25. kolovoza nakon otvorenja bile su radionice:

  • Pripovijedanje i čulni svijet pod vodstvom majstorice pripovjedačice i dipl. ekonomistice Marijane Mrvoš i
  • Poetoterapija pod vodstvom prof. engleskog i francuskog jezika Ivane Šalinović
Radionica Pripovijedanje i čulni svijet – voditeljica Marijana Mrvoš
Radionica Poetoterapija – voditeljica Ivana Šalinović

Na večer je šest pripovjedača/ica održalo koncert pod nazivom Vilinski krug u sklopu Parka kreative. Pripovijedali/e su Aleksandar Bančić, Željana Buljat, Sanja Grgina, Marijana Mrvoš, Ivana Šalinović i Ivana Zrilić.

Vilinski krug – Aleksandar Bančić

Vilinski krug – Ivana Zrilić

Subota 26. kolovoza bila je isprepletena predavanjima i radionicama. Sestre Martina Ferenčić i Ivanka Ferenčić Martinčić približile su nam svijet osobnog brendiranja i svijesti o tome kako korištenjem jednostavnih alata, samo intervjuiranje i SWOT analize možemo doći do polazišne točke, saznati što imamo, što trebamo i kamo želimo i stvoriti novu priču o vlastitom brendu i onome što o sebi želimo ispričati svijetu. U popodnevnom dijelu programa uz predavanja na ponudi su bile radionice:

  • Osobni rast i razvoj kreativnih potencijala pod vodstvom profesionalne pripovjedačice i praktičarka ekspresivne art terapije Elizabete Alković i
  • Pronađi sebe u slavenskom krugu božice Mare, Morane i Mokoš pod vodstvom edukatorice i interpretatorice mitologije Lorene Vlahovski
Radionica Osobni rast i razvoj kreativnih potencijala – voditeljica Elizabeta Alković
Radionica Pronađi sebe u slavenskom krugu božice Mare, Morane i Mokoš – voditeljica Lorena Vlahovski

Večernje pripovijedanje pod nazivom Priče iz kraljevskog grada pred sam kraj prekinulo je nevrijeme i žao nam je što nismo mogli čuti sve predviđene priče i pripovjedače/ice. Pripovijedali su i u pripremi bili Elizabeta Alković, Ivanka Ferenčić Martinčić, Martina Hranj, Andreja Krenek, Jelena Premec i Ivana Šalinović.

Priče iz kraljevskog grada – Jelana Premec
Priče iz kraljevskog grada – Ivanka Ferenčić Martinčić
Osmijani selfie

 U nedjelju 27. kolovoza uz kraća izlaganja proglašavali su se majstori pripovjedači i voditelji studijskih godina a moglo se odabrati sudjelovanje na radionicama:

  • Priča na filcu kao oblik pripovijedanja pod vodstvom knjižničarke Željane Buljat i učiteljice Jadranke Dunatov i
  • Kulturna i tradicijska baština – kako organizirati radionice za djecu pod vodstvom mag. oec. i trenerice za interpretatora kulturne baštine Ivane Zrilić
Radionica Priča o filcu kao oblik pripovijedanja – voditeljice Željana Buljat i Jadranka Dunatov
Radionica Kulturna i tradicijska baština – kako organizirati radionice za djecu – voditeljica Ivana Zrilić

Konferencija je iza nas a dokaz toga je da torte više nema, nestala u trenu. Sudionici su se vratili svojim svakodevicama. Nadam se da su iz Varaždina ponijeli nešto što će ih sjećati da se svako malo počaste nekom vrstom umjetnosti i da svoju svakodnevicu učine drugačijom a život vrijedan življenja.

I ne zaboravimo na tri važna elementa pripovijedanja a to su priča, slušatelj i pripovjedač jer bez saveza tih elemenata nema čarolije. Njegujte pripovjedača u sebi, prepustite se pričama da kroz vas progovaraju riječima nevidljivih/duhovnih sfera i budite prijatelji svojoj publici, svojim slušateljima i donesite im dar koje njihovo srce treba.

Do sljedeće Konferencije, pripovjednog kruga ili susreta uživo ili online njegujte mir, ljubav i ostajte u dobru.

P.S. ima još. Ovaj put fotografije govore tisući riječi.

Šefice
Vitezovi
Volim zeleno
Ni kiša nam nije pokvarila raspoloženje