6. Konferencija o pripovijedanju

Pripovjedne večeri tijekom Špancirfesta

Ove je godine u službeni program Špancirfesta, točnije Parka kreative, uvršten i nastup pripovjedača koji su tijekom tjedna svojim pričama uveseljavali i malu i veliku publiku. Društvo hrvatskih pripovjedača, koje djeluje u organizaciji Kreativnog studija „Logos“ , nastupilo je sa svojim pričama u pripovjednom VILINSKOM KRUGU, a sve to u sklopu održavanja trodnevnog skupa. O tome zašto je važno i kako se pripovijedanje uvlači u neposredni rad s djecom i mladima, ali i odraslima bilo je riječi na  6. Konferenciji o pripovijedanju 26. – 28. kolovoza 2022. održanoj u Varaždinu.

Konferenciju je otvorila organizatorica Udruge, dr. sc. Martina Hranj, koja se osvrnula na plodove 6 godina rada: Prvi hrvatski studij pripovijedanja, Državna smotra u pripovijedanju djece i mladih, Društvo hrvatskih pripovjedača i pripovjedačica, elektronički časopis “Umijeće pripovijedanja”, varaždinska Kuća pripovijedanja i priča.

S temom IZGUBLJENO I NAĐENO težište održanog skupa stavljeno je na iskustveno učenje u radionicama i primjerima dobre prakse realiziranim u hibridnom obliku: uživo i putem platforme Zoom. U tri dana predavanja i radionica svoja je iskustva i znanja podijelilo petnaestak odgojno-obrazovnih i stručnjaka iz različitih područja, ljudi kojima je pripovijedanje blisko u teoriji i praksi: Marijana Mrvoš, Ivana Šalinović, Željana Buljat, Andreja Krenek, Martina Ferenčić, Ivanka Ferenčić Martinčić, Sanja Grgina, Nina Dokoza, Denski Radovan, doc.  dr. sc. Maja Opašić, izv. prof. dr. sc. Maja Verdonik, Lidija Cvijović, Lorena Vlahovski, Elizabeta Alković, Ana Dundara Pajić, Katarina Brajdić Ivšić, Majda Milevoj Klapčić, Daniel Mohorović, Gabriela Dundara, Željana Buljat, Ivana Zrilić, Jadranka Dunatov i dr. sc. Mladen Marković.

Kako je i zaključeno tijekom rasprave Okrugloga stola i tijekom čitave Konferencije – smiješimo se BUDUĆNOSTI USMENOGA PRIPOVIJEDANJA (eng. storytelling) jer je ono primjenjivo u svim segmentima osobnoga i profesionalnoga/poslovnoga života!

Aleksandra Damjanić