Čast pripovijedanja

Kolegica pripovjedačica, Sandra Goreta, s pričom Željezni Henrik i kreativnim igrama, koje su uslijedile nakon pripovijedanja, nastupila je sredinom lipnja na 17. Ogulinskom festivalu bajke. U prostoru parka Đulin vrt, i posebno uređene pripovjedne scene, Sanjini slušatelji, posjetitelji Festivala i Sanja uživali su u živoj riječi i igri. 

Piše: Sandra Goreta

Ogulin – grad koji se smije, onako široko, onako srcoliko, onako majčinski. Grad u kojem te u trenutku pretvore u omiljeni lik iz priče i grad u kojem ti dušu razgale znane i neznane duše.

Imati čast znanim i neznanim dušama pripovijedati i približiti situacije kojima smo svakodnevno izloženi, s njima analizirati, promišljati i sve to kroz niz zanimljivih i poučnih aktivnosti, eto to je imati ČAST.

Pripovijedanjem bajke Željezni Henrik festivalskoj publici i sebi nastojala sam vrijeme susreta učiniti dragocjenim. Raspoložena djeca, u pratnji i bez pratnje roditelja, bila su nezaboravna, razigrana te nadasve koncentrirana publika željna živog obraćanja.

A kad su, nakon pripovijedanja bajke, uz glazbenu pratnju, te upaljeni fenjerčić, uz koji se sjala zlatna kugla, uslijedile aktivnosti njihovoj sreći nije bilo kraja.

Kreativne igre i aktivnosti u kojima smo zajedno sudjelovali su bile:

Kroz PREMETALJKU u balonu otkrivali su drugi naziv bajke.

Igrom KRALJ – ŽABAC, djecu su se potaknuta na tjelesnu aktivnost.

Aktivnost PIH omogućila im je oslobađanje okova, odnosno pravilno disanje.

NEOBIČNA/OBIČNA KUTIJA, aktivnost kojom su djeca dodirom predmeta u kutiji te opisujući ga pogađala predmet i povezivala ga sa sadržajem bajke.

Aktivnost O-O, OBRUČ OBEĆANJA, kroz razgovor o obećanju koje nije kraljevna htjela ispuniti, djeca su prolazila  kroz kolut-obruč i davala  obećanje za koje smatraju da ga mogu ispuniti, igra sinteze i analize.

Aktivnost PRONAĐI PRINCA, u krugu s povezom na očima jedno dijete traži princa, a ostala djeca mu pjevaju i pomažu mijenjajući dinamiku (glasno-tiho) kratke pjesme koju su netom zapamtili.

I kao u bajci, svi sretni i svi zadovoljni rastali smo se do nekog drugog susreta u nekoj drugoj bajci.