Pripovijedanje i na radio valovima

Medij radija blizak je usmenoj predaji i umjetnosti pripovijedanja jer mu je slušanje u fokusu a preko slušanja dolazimo do stvaranja slika, aktiviranja mozga i poticanja mašte. Ono što radiju nedostaje je neverbalna komunikacija ili tijelo pripovjedača koje uz glas i jezik čine njegove alate komunikacije.

Hrvatska pripovjedna scena, s njom usmena predaja i riječ, sve više rastu i jačaju. Kroz oblike neformalnog obrazovanja u vidu škola, radionica, seminara, konferencija stasaju ili se prepoznavaju pripovjedači. Nekima će pripovijedanje postati profesija, drugi će ga primjenjivati u svom radu a treći će ljepotu pripovijedanja prenosti obitelji i prijateljima. Kamo li ljepšeg druženja ili odrastanja do uz dobru priču.       

Urednički tim Prvog programa Hrvatskog radija Majda Makovec i Tatjana Jolić posjetile su u Varaždinu Kuću pripovijedanja i priča i razgovarale s dr. sc. Martinom Hranj, profesoricom Aleksandrom Damjanić i  polaznicima programa koji se u Kući nudi i za djecu i mlade.  

Tatjana Jolić srela je u Zagrebu, na otvorenju kućice za knjige, u sklopu projekta „Čitaj u sjeni hrastova“ pripovjedačicu Marijanu Mrvoš. Snimke razgovora poslušajte na poveznici:

https://www.skole.hr/audio-kutak/epizoda/umijece-odrastanja/