Mitovi i legende zvijezde Youtube-a?

Prva, najčešća, misao na pojmove mit i legenda vraća nas u prošlost. Mit nas vodi na početak stvaranja svijeta i ljudi. Mit progovara i o misterijama, nadnaravnim događajima, kulturnoj tradiciji a često se u mitovima pojavljuju bogovi, junaci, bića i ostalo/li.  Mitovi nose slike i poruke arhetipova. C. G. Junge je mitu pripisivao važnu ulogu u ustrojavanju nesvjesnoga ljudske psihe, i to podjednako u njezinim kolektivnim i individualnim očitovanjima.

Pojam legenda dolazi od latinske riječi legere: čitati i prvotno je, prema  mrežnom izdanju Hrvatske enciklopedije, značila čitanje odabranih poglavlja iz života svetaca, odnosno označavala je knjigu ili zbirku u kojoj su takve priče sakupljale. Osim pisanim putem legende su se prenosile usmenom predajom pa su nastale priče o odnosu čovjeka s višim silama kršćanskog svijeta ili pak o životu narodnih junaka. U moderno doba legende označavaju priče o događajima iz života poznatih ličnosti.

Kako na naše individualno i kolektivno utječu priče kojima smo izloženi dobro se s tim pričama upoznati. Hrvatska mitologija dio je slavenske mitologije i upravo o njoj na svom Youtube kanalu progovara Jelena Hrvoj. Zlatka Minđek o hrvatskim mitovima i legendama kao zvijezdama piše na svom blogu.

Hrvatski mitovi i legende kao zvijezde Youtube-a

Piše: Zlatka Minđek, Life&socks blog

Ako ga još niste otkrili, predlažem da potražite youtube kanal Jelene Hrvoj.

https://www.youtube.com/c/jelenahrvoj/videos

Ne zato što je Jelena književnica, nego zato što ona istražuje mitologiju, onu našu, slavensku.

A ono što otkrije, ispriča u seriji kratkih videa nazvanih Croatian Myths and legends. Namjerno je na engleskom jer želi naše naslijeđe približiti i onima koji su van lijepe naše.

Zanimljivo je što obrađuje likove iz priča koje su nama pričale naše bake – neki od njih su poznati širom Hrvatske, pod drugom nazivima ili u drugim varijacijama, za neke niste nikad čuli jer ne živite u točno tom kutku svemira gdje se o njima priča… No o svima njima vrijedi znati ponešto, pa možete čuti raznih stvari o raznim bićima – Beloj ženi, divovima, Šanti, hižnom zvrku, sedmorici braće, Lučnjacima, Štrigunima, Jagarima, Pozoju….

Hrvatska, tj slavenska mitologija vrlo  je bogata i vrlo razgranata. No budući da o njoj postoji jako malo zapisa, oslanjamo se više manje na usmenu predaju koja s našim bakama polako odlazi…

Legende se i jesu od davnina prenosile usmeno, no otkako se to više ne radi, bilo zbog nedostatka interesa, vremena ili jednostavno zato što postoji strah od sukoba starih vjerovanja i religije koja sve naše staro pokušava zatrti – zaboravljamo i ono što nam je pamćenjem još ostalo.

Ako želite saznati više iz naše, legendama bogate magijske prošlosti, Jelenin je kanal dobar način za upoznavanje priča i popularizaciju hrvatske usmene baštine. Također će dobro doći pripovjedačima i skupljačima komadića mitske povijesti, kao temelj za daljnja istraživanja. Nama je vrijedan podsjetnik na davninu, kad je život bio jednostavniji i teži, ali zato bogatiji magijom i ljepotom.