Kako nastaje pripovjedačko pleme?

Pripovjedno Pleme

Ako se pitate kako nastaje pripovjedačko pleme zapratite crticu mentorice i predavačice na Prvom hrvatskom studiju pripovijedanja Jasmine Žiljak Ilinčić koja se družila u Zadru s polaznicima treće generacije Studija. Zavirimo kroz odškrinuta vrata Jasminine priče da osjetimo što se u Zadru, u radnom dijelu subote 30. travnja 2022. godine, događalo.

Piše: Jasmina Žiljak Ilinčić

Naše pripovjedno pleme svakim danom sve više raste, povezuje se i stvara nove priče, suradnje i prijateljstva. Tome sam svjedočila u subotu 30. travnja 2022. godine kad sam u prostoru Gradske knjižnice Zadar održala predavanje i praktični dio kolegija Kompetencije pripovjedača, trećoj generaciji studenata Prvog hrvatskog studija pripovijedanja.

Dočekala me je prekrasna, prostrana Knjižnica, veselje u dvorani s više od dvadeset vedrih lica u priči, miris kave i široki zagrljaji. Odmah sam zaboravila buđenje u četiri ujutro i radove na cesti u Zadru, zbog kojih sam malo kasnila. Opravdanje koje sam spremila nikoga nije zanimalo, zanimao ih je sadržaj i činjenica da sam sretno stigla.

Predavanjem sam obuhvatiti ono najvažnije o pojmu pripovijedanja, mišljenja raznih jezikoslovaca, retoričara i pripovjedača o ideji i smislu pripovijedanja,  govorništvo kroz povijest, tehnike memoriranja priče, arhetipove po C. Jungu, a onda i osnovne kompetencije koje bi svaki profesionalni pripovjedač trebao imati/razvijati. Ono što mi je izrazito važno je potkrijepiti predavanje pozitivnim primjerima iz prakse, a užitak je bio odgovarati na pitanja studenata, npr. o izazovima pripovijedanja pred odraslima, suočavanju sa strahom od javnog nastupa i sl. Radionicom smo osvještavali moć govora u vizualnim vrednotama, kroz mimiku i gestu, te osjećali riječi pokretom, cijelim tijelom i kreiranim ritmovima.

Priču smo nastavili stvarati, i pleme graditi, kroz zajednički ručak i kavu, odužilo se, no trebalo nam je. Potom prijateljska šetnja s dragom pripovjedačicom Elizabetom Alković bio je moj šlag na fritulu!

Studenti su nastavili na predavanje pripovjedačice Jasne Held. Znam da im je bilo čarobno. Imala sam čast i radost učiti od nje. Jasna je hodajuća priča, hodajući hrast, dubok u korijenju i krošnji. I blažen je svatko tko osjeti njegovo Sunce i njegov Hlad. Ja sam nastavila svojim putem, natrag u Split.

Hvala svima. Hvala Gradskoj knjižnici Zadar i našoj majstorici pripovijedanja i knjižničarki Željani Buljat, te osnivačici Studija dr. sc. Martini Hranj na organizaciji i gostoprimstvu

Lijepo je znati da pripadaš ovom Plemenu koji sadi priče, pričom raste, zbog priče gori, s njom diše i miriše…miriše…