Festival pripovijedanja Naraton u Gradskoj knjižnici Zadar

Piše: Željana Buljat

U petak i subotu, 25. i 26. veljače 2022. u Gradskoj knjižnici Zadar održan je prvi po redu Festival pripovijedanja Naraton. Festival je zamišljen kao kulturna, umjetnička i edukativna manifestacija koja promiče umijeće usmenog pripovijedanja. Organiziran je u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, te Društvom hrvatskih pripovjedača.

Profesorica Bojana Vukojević iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar nacrtala je stablo koje će krasiti Dječji odjel knjižnice, izradila je i scenu za pripovjedačku pozornicu, a zajedno s maturantima aranžersko-scenografskog i slikarskog dizajna priredila je scenografski rekvizit – ognjište. Ognjište oko kojeg su se plele priče, priče koje griju dušu,  što je bila i tema ovogodišnjeg Naratona

 Kroz dva dana trajanja Festivala održavali su se programi pripovijedanja priča za djecu, mlade i odrasle, a u goste su stigle pripovjedačice iz različitih krajeva Hrvatske.

Festival je otvoren programom Osvijetlimo put pričama koji se sastojao od zajedničkog pripovjednog performansa pripovjedačica Željane Buljat i Sanje Grgine koje su izvele priču Tiha žena i pojedinačnih izvedbi dviju hrvatskih narodnih bajki Žabica djevojka i Mala vila. 

U popodnevnim satima uslijedio je program pripovijedanja priča za djecu Pletemo priče kojeg su svojim pripovjednim nastupom obogatile Andreja Krenek, Sandra Goreta, Ivana Šalinović i Željana Buljat. Okupljenoj djeci koja su došla u pratnji svojih roditelja, baka, djedova pripovijedale su priče Krilati konj, Elizabeta i strašni zmaj, Proždrlica i Kraljevski krojač.

U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar pripovjedačica Jasmina Žiljak Ilinčić održala je interaktivnu radionicu Moć pripovijedanja u odgoju i obrazovanju djeteta za odgojitelje i učitelje koji žele raditi na razvoju kreativnog pripovjedačkog umijeća. Na kraju radionice, kao malo iznenađenje, pripovjedačica Andreja Krenek pripovijedala je priču za odrasle Srce u ptici

Festival je završio u subotu, 26. veljače 2022. književnim susretom sa Srebrenkom Peregrin, koja je djecu odvela u pustolovine s bajkarima i bajkaricama iz cijelog svijeta. Predstavila je knjige Bajkari i Bajkarice koje je napisala zajedno s Erikom Katačić Kožić te je pripovijedala priče iz spomenutih knjiga.  

Raznovrsnim pričama i kreativnim moćima pripovijedanja pripovjedačice su otvorile portal u čarobni svijet pripovijedanja u kojem se, nadam se, vidimo i sljedeće godine na drugom Naratonu, a do tad mali podsjetnik na prvi Naraton na Youtube kanalu