Iskustvo sudjelovanja na Svjetskom festivalu pripovijedanja u Chennaiju

Piše Elizabeta Alković

18. veljače 2022. g. sudjelovala sam na Svjetskom festivalu pripovijedanja u Chennaiju (Chennai Storytelling Festival 2022) koji već desetak godina okuplja veliki broj pripovjedača, ljubitelja priče i znanstvenika iz cijeloga svijeta koji kroz prekrasne bogate sadržaje (solo i grupne tematske pripovjedne koncerte, radionice, pripovjedni iscjeliteljski krug, itd.)(1) tijekom cijelog mjeseca veljače mogu uživati i bogatiti svoja znanja, vještine, iskustva, živote.

Domaćin i suosnivač Festivala je dr Eric Miller, (doktorat iz folklora, magisterij iz psihologije) znanstvenik, pripovjedač, trener pripovijedanja, terapije pripovijedanjem, pisanja  i istraživanja za eseje, life trener, osnivač i direktor The World Storytelling Institutea. Rođen i odrastao u New Yorku, živi u Chennaiju.

Svjetski festival pripovijedanja u Chennaiju je mjesto gdje se okupljaju najveće majstorice i majstori pripovijedanja od kojih su 2022. g. bili prisutni Laura Simms, međunarodno priznata pripovjedačica iz New Yorka s višedesetljetnim prisustvom na sceni, spisateljica i edukatorica, Donna Dudinsky članica Storytellers of Canada, bivša TV producentica, specijalizantica za bajke i narodne priče te koordinatorica Storytelling Toronto’s Story Tenta koji se održava svake subote (trenutno online, prije toga uživo na lokalnoj tržnici), Valentina Ortiz iz Meksika, pripovjedačica, autorica (izdala je četiri knjige), kompozitorica (snimila je četiri CDa) i nama u Hrvatskoj poznata Susan Perrow

No i pokraj svjetski priznatih pripovjedača s dugogodišnjim radom na sceni svaki  se sudionik, svaki pripovjedač osjeća dobrodošao, osjeća pripadnost, kao da je sa svojom obitelji, sa svojim plemenom. Upravo zbog toga osjećala sam se  blagoslovljeno, zahvalno i počašćeno što  pripadam tom prekrasnom pripovjedačkom  plemenu, što mogu unutar njega rasti i  razvijati se kao osoba, ali i kao pripovjedač.

Tako smo ove godine moja draga prijateljica i pripovjedačica Marijana Mrvoš i ja prihvatile izazov pripovijedanja biblijske priče i to u duetu. Marijana je pripovijedala priču na engleskom jeziku, a ja sam ju pripovijedala na hrvatskom jeziku.Time smo obogatile svoj pripovjedni repertoar, ali i dobile jednu novu perspektivu kako za sebe tako i za slušatelje.

Potvrda za to je i izbor priče koji se nekako “čudesno” samo pojavio! Pripovijedale smo priču iz Novog zavjeta Ozdravljenje bolesne žene, Lk 8, 40-48. Bilo je to izuzetno duboko, duhovno iskustvo kako za nas tako i za mnoge slušatelje koji čak nisu imali nikakvih vjerskih opredjeljenja.Taj doživljaj se kod njih  još više produbio slušajući priču i na hrvatskom jeziku koji ih je oduševio, a ujedno potaknuo da i oni mogu podijeliti priču na svom materinjem jeziku da se tako još bolje povežemo u ljepoti različitosti.

Tome nas upravo i priče uče, istinskom doživljaju ljepote življenja u trenutku.

(1)Na festivalu je sudjelovalo više od 200 pripovjedača, od čega tri predstavnice iz Hrvatske (Elizabeta Alković, Jasmina Žiljak Ilinčić i Marijana Mrvoš), održano je 39 radionica s temama o pripovijedanju i njegovoj primjeni u životu, Jasmina i Elizabeta bile su voditeljice dviju radionica, 12 tematskih pripovjednih koncerata, Elizabeta i Marijana nastupale su kao dio 90-minutnog pripovjednog koncerta grupe biblijsko pripovijedanje, pet razgovora praćeno pripovijedanjem, plesom, pjesmom itd., sesija otvoreni mikrofon, iscjeljujući pripovjedni krug, šest pripovjednih nastupa na jezicima indijskog potkontinenta (dvadeset jezika).  

Photo by Agnese Lunecka: https://www.pexels.com/photo/red-and-pink-flower-wreath-3671650/