Svjetski dan pripovijedanja

Piše: Marijana Mrvoš

Ako niste znali, i pripovjedači i umjetnost usmene predaje imaju svoj dan.  Obilježava se 20. ožujka, a aktivnosti se organiziraju kroz cijeli tjedan. Svrha mu je promocija i slavlje umjetnosti usmene predaje (the art of oral storytelling) i poticanje pripovjedača da pripovijedaju što većem broju slušatelja no i jedan je dovoljan da se u srcu probudi iskra prepoznavanja s energijom koju priče nose u sebi.

Priče nam nose poruke a one obučene u kaput priče lakše budu prepoznate za vlastito suočavanja s onima što nam se događa u životu. Priče donose i rješenja ili poticaje kako se suočiti sa samim sobom.

Povijest kaže da je obilježavanje započelo prije dvadesetak godina u Švedskoj i potom se inicijativa proširila svijetom. Svake godine pripovjedači, između ostalog, okupljeni oko Facebook grupe World Storytelling Day dogovaraju temu a ona je za 2022. godinu „Izgubljeno i pronađeno“.  

Vrijedi se zapitati što smo u godini(ama) iza nas izgubili (ostavili) a što smo pronašli (dobili)? Vrijedi prelistati knjige na policama ili one u našim dušama i ispričati sebi a još bolje sugovorniku priču naše i njegove duše i prepustiti se zovu naše i njegove duše za susretom u mjestu priče.

Jedno od mjesta na kojem se možete susresti s pričom (mudrošću) (porukom) (sobom) je zoom pripovjedni susret koji organizira Kreativni studio „Logos“ 20. i 21. ožujka, a 26. ožujka priprema se otvorenje Kuće pripovijedanja i priča koja već neko vrijeme postoji na adresi Graberje 21A u Varaždinu.