Doživljaji s Naratona

Krajem veljače, u Zadru je održan 1. festival pripovijedanja Naraton u organizaciji Gradske knjižnice Zadar i u suradnji s Društvom hrvatskih pripovjedača i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna. Na festivalu je priče plelo i pripovijedalo više pripovjedačica a u pričama i pripovijedanju je uživala publika različitih uzrasta. U nastavku pročitajte kako je Naraton kao pripovjedačica, sudionica i slušateljica doživjela Andreja Krenek.

Piše Andreja Krenek

Na otvorenju festivala Željana(Buljat) i Sanja (Grgina) izvele su priču Tiha žena. Priča je više nego divna,  puna poruka, ljepote i slika. Scena s ognjištem i staklenke sa svjećicama dodatno su doprinijeli slikama priče, a stabla iz dvorišta su u trenu postala šuma, i onaj veliki stari hrast koji pripovijeda priče. Trenutci prepoznavanja su bili čarobni. Jedva čekam priliku ponovno čuti priču ili ju pročitati.

Nakon toga Željana je ispripovijedala priču Žabica djevojka. Bio je to užitak za uho, u pravom smislu te riječi. Slike je tako vjerno dočarala da sam bila tamo.

Sanjina izvedba Male vile mi je najljepša koju sam do sada čula, a ženu crvene kose sam vidjela. O, da, njena kosa je na suncu bila živa poput vatre.

Može li dan ljepše početi?

U poslijepodnevnim satima našle smo se ponovo u knjižnici. Mališanima smo ispripovijedali četiri priče: Kraljevski krojač, Krilati konj, Proždrlica i Elizabeta i strašni zmaj. Publika je  bila šarolika, od malenih 1+ do velikih 40+, jer maleni ne mogu doći sami. Znatiželje nije nedostajalo, bilo je i smijeha, a i nestrpljivosti, no sve je to dio pripovijedanja