Željana Buljat gošća na Radio Zadru i učesnica trećeg FEBAST-a

Piše: Željana Buljat

Gostovanje na Radio Zadru

U srijedu, 10. studenoga 2021. g. na Radio Zadru gostovala je Željana Buljat, majstorica pripovjedačica. Govorila je o zvanju majstorice pripovjedačice i o Prvom hrvatskom studiju pripovijedanja na kojem je stekla potrebna znanja i kompetencije za daljnji samostalni rad. U razgovoru je slušateljima otkrila kako je počeo njen pripovjedački put, tko joj je probudio ljubav prema knjigama i pričama, na koji način odabire priče i priprema se za pripovjedni nastup.  Osvrnula se na važnost pripovijedanja, posebno u današnje vrijeme obilježeno sve većom socijalnom otuđenosti. Posebno je veseli pripovijedanje djeci tako da je čest gost u školama i vrtićima. Za kraj emisije slušateljima je pripovijedala priču Mala usamljena zvijezda.

3. FEBAST – festival bajki u Sinju i Splitu

3. FEBAST – festival bajki u Sinju i Splitu

U organizaciji Udruge Srma i Društva waldorf pedagogije Split od 8. do 10. listopada 2021. g. održan je 3. FEBAST – festival bajki u Sinju i Splitu. Bajkoviti vikend otvoren je pripovjednim nastupom zadarske pripovjedačice Željane Buljat u Sinju, u Dvorani zgrade Palacina koja se nalazi u sklopu Muzeja Cetinske krajine. Pripovjedačica je svoj nastup započela dalmatinskom narodnom bajkom Busen ružmarina, nastavila s Andersenovom Kraljevnom na zrnu graška i završila pričom Mala usamljena zvijezda nepoznatog autora. Za svaku je priču iz drvene škrinjice vadila posebno odabran rekvizit. Djeci je pažnju privukla ogrlica koju je nosila oko vrata. Kroz priču im je otkrila da se radi  o zalistavcu, ogrlici koju je izradila učenica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar prema motivu s narodne nošnje zadarskoga kraja. S istim programom pripovijedanja sudjelovala  je i u Splitu, u Hostelu Dujam. Programu je prethodila waldorfska priča, lutkarska predstava nastala prema bajci Cvilidreta braće Grimm.

Drugog dana festivala održano je online interaktivno predavanje i radionica Umjetnost pripovijedanja pod vodstvom Jasmine Žiljak Ilinčić, poznate splitske pripovjedačice, predavačice na Prvom hrvatskom studiju pripovijedanja, dramske pedagoginje i diplomirane učiteljice. Predavanje je bilo namijenjeno odgajateljima, učiteljima, pedagozima i svim zainteresiranima koji pripovijedanje žele primijeniti u svom radu.

Tijekom festivala moglo se sudjelovati na radionicama izrade lutaka od vune, izrade marioneta za bajku Zvjezdani taliri, na radionicama euritmije, glazbenim radionicama kao i pogledati izložbu dječjih radova nastalih na ovogodišnjoj ljetnoj školici Waldorf lito wilovito. Festival je zatvoren izvedbom lutkarske predstave Zvjezdani taliri,  prema bajci braće Grimm, u Sinju i u Splitu.